Vastuullisuus

Liikennöimme kohti kestävää tulevaisuutta

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen joukkoliikenneviranomaisen tehtävä on järjestää alueelleen joukkoliikennettä. Kiinnitämme työssämme huomiota ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Tällä sivulla kerromme, mitä vastuullisuus meille merkitsee ja mitä hyötyjä se matkustajille tarjoaa.

Joukkoliikenne vähentää päästöjä

Joukkoliikenteellä kulkeminen on yksi keino vähentää liikkumisen päästöjä. Jokainen matka ratkaisee – voit kulkea joukkoliikenteellä satunnaisesti tai valita Seutu+Kausilipun säännölliseen matkustamiseen. Tiesitkö esimerkiksi, että työmatkailijoiden keskuudessa linja-autolla kulkeminen tuottaa lähes kolme kertaa vähemmän päästöjä kuin yksityisautoilu.

Liiku helposti, mutta vastuullisesti

Joukkoliikenne helpottaa arkeasi. Säästät aikaa, kun henkilöautolla ajamisen sijaan voit matkalla tehdä töitä, levätä tai nauttia maisemista. Eikä parkkipaikastakaan tarvitse huolehtia.

Kilpailukykyiset yhteydet ulottuvillasi

Hankimme tiheitä joukkoliikenneyhteyksiä sinne, mistä on hyvät edellytykset kulkea töihin, opintoihin tai palvelujen äärelle. Kaikilla keskeisillä yhteysväleillä on kuitenkin vähintään peruspalvelutasoiset joukkoliikennepalvelut.

Voit myös kulkea osan matkaa polkupyörällä tai jalan. Olemme rakentaneet linja-autopysäkeille pyörätelineitä- ja katoksia, joissa on runkolukitusmahdollisuus. Voit jättää pyöräsi turvallisesti päivän ajaksi parkkiin.

Vastuullisia hankintoja

Kun teemme joukkoliikennehankintoja, nojaamme EU:n päästöluokitusten mukaisiin Euro-säädöksiin, joilla säännellään liikenteen pakokaasupäästöjä. Hankinnoissamme edellytämme ajoneuvoilta vähintään Euro 5 -päästöluokkaa sekä alle 15 vuoden ikää.

Vuonna 2023 otamme kokeiluun sähköbussit, jotka tulevat liikennöimään Turun ja Paraisten välillä. Sähköbussit ovat ensi kertaa käytössä ELY-keskuksen hankkimassa seudullisessa liikenteessä.

Vuosittaiset matkustamisen CO₂e -päästöt

Ylemmässä kuvassa on osittaisessa etätyössä kolme matkapäivää viikossa vuoden ajan. Alemmassa kuvassa on lähityössä viisi matkapäivää viikossa vuoden ajan.

Bussi
EURO V, 50 % täyttöaste. Linja-autojen keskimääräisenä CO₂-päästönä on käytetty 39 g/henkilökilometri.


Henkilöauto
Keskimääräisen suomalaisen henkilöauton kasvihuonepäästöt/km. Laskennassa käytetty henkilöauton keskimääräisenä CO₂-päästönä 150g/km.


Lähde: LIPASTO-tietopalvelu 2022